BLOW! by WMC
31 augustus & 1 september 2024

Het Wereld Muziek Concours zoekt bands met ambitie! Speel op vrijdag 15 of zaterdag 16 juli 2022 tijdens het nieuwe wedstrijdonderdeel Copa Kapella op het BLOW! Stage op de markt in Kerkrade.

De voorwaarden:

  • Je hebt minimaal 4 blazers in je band en het totaal aantal muzikanten is maximaal 20.
  • Je moet een representatieve, liefst professionele video uploaden van jouw band.
  • Welke muziek je speelt maakt niets uit. Alle genres zijn welkom, wees creatief en verras ons.

Let op: de inschrijvingen voor Copa Kapella 2022 zijn gesloten. De eerste twee finalisten zijn al bekend. Vrijdag 6 mei maken we de overige drie finalisten bekend.

Wat is Copa Kapella?

WMC organiseert in 2022, in samenwerking met het festival Woodstock der Blasmusik in Oostenrijk, een nieuw wedstrijdonderdeel: Copa Kapella. Speel je in een band met minimaal 4 blazers en maximaal 20 muzikanten? Doe dan mee! Je krijgt de kans om tijdens WMC 2022 in Kerkrade een halfuur te spelen voor een enthousiast publiek. Pop, jazz, funk, Böhmisch-Mährisch, etc.: alle genres zijn welkom!

Wat kun je winnen?

1ste prijs: € 1.500,-
2de prijs: € 1.000,-
3de prijs: € 500,-

De winnaar van de eerste prijs krijgt tevens een plek op het podium van het fameuze Woodstock der Blasmusik in 2023!

Wie mag er meedoen?

De wedstrijd staat open voor bands waarin blaasmuziek een belangrijke rol speelt. Het maakt niet uit welke muziekstijl je band speelt, als er maar minimaal 4 blaasmuzikanten in je band zitten. Het maximale aantal muzikanten per band is 20. Inschrijven kan tot 1 april 2022.

Verplicht werk

De wereldberoemde componist Hardy Mertens raakte geïnspireerd door de veelzijdigheid van de muzikale stijlen die WMC verenigt. In 2021 heeft hij een compositie speciaal voor BLOW! by WMC (een jaarlijks ‘dochterfestival’ van het grote WMC) geschreven. Deze compositie wordt het verplicht werk dat gespeeld wordt door alle finalisten van Copa Kapella 2022. De compositie (4,5 minuut) is bij uitstek geschikt om zelf mee aan de slag te gaan en er iets gaafs van te maken. Hardy kan het zelf veel beter uitleggen (video).

Finalisten mogen zelf bepalen wanneer het gespeeld wordt in de setlist. De bladmuziek is voor flexibele bezetting en krijgen de finalisten rechtstreeks toegestuurd door de uitgever HaFaBra Music. Heb je vragen over het stuk? Hardy helpt je graag. Mail hem op: info@hardymertens.nl.

Hoe bepalen we de winnaar?

Uit alle inzendingen kiezen Simon Ertl (directeur van Woodstock der Blasmusik) en Björn Bus (WMC Kerkrade) tien halvefinalisten. Het publiek stemt in april via de website op hun favoriete band. Uiteindelijk spelen de twee hoogst door het publiek gewaardeerde bands tijdens de finale. De overige drie finalisten worden gekozen door de jury. In de zomer 2021 kon de finale van de wedstrijd BLOW! to Woodstock, de bandwedstrijd die ook door WMC georganiseerd wordt, geen doorgang kunnen vinden wegens coronabeperkingen. De vijf finalisten van die editie zijn automatisch geplaatst als finalist voor de Copa Kapella. Benieuwd wie er al in de finale staan? Check het hier. In totaal spelen er dus tien artiesten tijdens de finale van Copa Kapella voor zo’n 2.000 blaasmuziekfans. De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door een driekoppige jury.

Dit zijn de belangrijkste data

  • Tot en met 1 april 2022: Inschrijving wedstrijd
  • 8 april 2022: publicatie 10 deelnemers
  • 22 april tot 1 mei 2022: public voting
  • 1 mei 2022: publicatie 2 publieksfavorieten
  • 6 mei 2022: publicatie overige 3 finalisten
  • 15 en 16 juli 2022: Copa Kapella finale

Wat is Woodstock der Blasmusik?

Woodstock der Blasmusik is – zoals de naam misschien al verraadt – een vierdaags festival dat volledig draait om blaasmuziek. In het Oostenrijkse Ort im Innkreis verzamelen zich ieder jaar zo’n 60.000 blaasmuziekliefhebbers op een groot festivalterrein. Vanaf 2019 organiseert BLOW! samen met ons partnerfestival Woodstock der Blasmusik een wedstrijd. Benieuwd? Kijk hier de aftermovie van Woodstock der Blasmusik 2019.

Partners