BLOW! by WMC
31 augustus & 1 september 2024
De wedstrijd BLOW! to Woodstock, die aanvankelijk zou plaatsvinden op de markt in Kerkrade, wordt op donderdagavond 16 juli uitgezonden via blowbywmc.nl. !

De vijf bands – waarvan de winnaar een podiumplek op het Woodstock der Blasmusik in Oostenrijk in 2021 wint – spelen in een avondvullende live-uitzending. Deze uitzending vindt plaats vanuit discotheek Music Dome. Het oordeel van een vakjury en stemmen van kijkers bepalen de winnaar.

“Toen de coronacrisis een streep door het festivalseizoen zette, zijn we direct op zoek gegaan naar alternatieve manieren om de wedstrijd BLOW! to Woodstock toch door te laten gaan,”
zegt Maikel den Dekker van WMC Kerkrade. “Op deze manier willen we een impuls geven aan een sector die door de crisis vrijwel tot stilstand is gekomen. Met een stevige dosis creativiteit en vindingrijkheid is er veel mogelijk.”

Veiligheid
Tijdens de opnames hanteert de organisatie het veiligheidsprotocol dat door koepelorganisatie KNMO voor blaasorkesten werd opgesteld. Daarin staat onder meer dat blazers minimaal twee meter afstand moeten bewaren van elkaar en dat er voldoende ventilatie aanwezig moet zijn. ,,Aan die eisen kunnen we in Music Dome ruimschoots voldoen,” zegt Den Dekker. ,,Daarnaast zorgen we ervoor dat kleedkamers en het podium na iedere band worden schoongemaakt en houden we rekening met de routing in het gebouw.”

Winnaar
Drie van de vijf finalisten werden begin dit jaar gekozen op basis van publieksstemmen: de Flierefluiters, Rödalander en Stolz ohne Holz. De jury kiest de twee andere finalisten. Die maakt de organisatie in de loop van volgende week bekend. De uiteindelijke winnaar van BLOW! to Woodstock krijgt een prominente plek op het podium van Woodstock der Blasmusik tijdens de editie van het festival in 2021. Daarnaast programmeert WMC de winnaar van de wedstrijd tijdens de 19de editie van het Wereld Muziek Concours in 2022.

Samenwerking
In 2019 introduceerde de organisatie van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade een nieuw, vierdaags blaasmuziekfestival onder de naam BLOW! by WMC dat vorig jaar zo’n 25.000 bezoekers trok. Ook startte WMC een samenwerking met het blaasmuziekfestival Woodstock der Blasmusik, dat ieder jaar plaatsvindt in het Oostenrijkse Ort im Innkreis. Het vierdaagse openluchtfestival programmeert zowel traditionele als moderne blaasmuziek en trekt zo’n 60.000 enthousiaste muziekliefhebbers, waaronder veel Limburgers. Ook dit festival gaat vanwege de coronacrisis niet door in de geplande vorm.

Partners