BLOW! by WMC
31 augustus & 1 september 2024
Van 4 tot en met 6 juli 2019 organiseert Wereld Muziek Concours (WMC) een internationale dirigentencursus voor jonge, talentvolle dirigenten. !

Onder leiding van een tweetal gerenommeerde dirigenten, biedt WMC een driedaagse cursus in Kerkrade aan waarin cursisten de kans krijgen om hun vaardigheden en kennis aan te scherpen. De dirigenten leren en musiceren met de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) en het blazersensemble Helicon.
Talent
‘Talentontwikkeling op internationaal niveau wordt de komende jaren steeds belangrijker voor WMC,’ zegt artistiek leider Björn Bus. ‘Ik zie dat er wereldwijd veel talent is dat zich op een professioneel podium verder wil ontwikkelen. Voor het WMC is hier een wezenlijke taak weggelegd.’ Mark Heron (UK) en Jan Cober (NL) begeleiden de studenten gedurende de cursus. ‘Beide dirigenten hebben hun sporen ruimschoots verdiend in de blaasmuziekwereld. Zij kunnen de deelnemers optimaal begeleiden tijdens de verschillende workshops’, zegt Bus.

Deelname
De cursus biedt plek aan een zestal dirigenten die actief het Helicon Ensemble en de KMKJWF dirigeren. Voorts is er voor (student)dirigenten de mogelijkheid om passief deel te nemen aan de cursus. Passieve cursisten dirigeren niet actief, maar krijgen wel alle relevante studiematerialen en hebben exclusief toegang tot twee vakinhoudelijke lezingen. De workshops zijn tevens vrij toegankelijk voor geïnteresseerden en liefhebbers. Drie geselecteerde cursisten dirigeren tot slot de KMKJWF tijdens het galaconcert op 6 juli.

Mark Heron (UK)
De uit Schotland afkomstige Mark Heron staat bekend vanwege zijn energieke concerten en zijn uitzonderlijk brede muzikale scope. Hij treedt op met gerenommeerde orkesten in het Verenigd Koninkrijk en doceert aan het prestigieuze Royal Northern College of Music in Manchester. Tevens is hij regelmatig gastdirigent bij tal van professionele orkesten in heel Europa en geeft hij wereldwijd masterclasses.

 

Jan Cober (NL)
Jan Cober is hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Maastricht. Zijn grote muzikale en artistieke kwaliteiten maken hem tot een gerespecteerd internationaal musicus en dirigent. Vele jaren was hij chef-dirigent van het RBO Leipzig, de Swiss Army Band en het Europees Jeugdorkest. Meer dan honderd cd-producties vormen het bewijs van de muzikale boodschap die hij uitdraagt. Zijn kennis en ervaring maken hem tevens tot een veel gevraagd docent voor dirigeren.

 

De inschrijving voor actieve deelname opent op donderdag 20 december 2018 en sluit op 1 april 2019. De 6 actieve deelnemers worden, op basis hun aangeleverde portfolio, geselecteerd door de beide docenten samen met artistiek leider Björn Bus.

Partners