BLOW! by WMC
31 augustus & 1 september 2024
Op donderdag 7 februari lanceerde WMC Kerkrade een nieuw blaasmuziekfestival onder de naam BLOW! by WMC Kerkrade. Het festival vindt plaats in Kerkrade van 4 tot en met 7 juli 2019. !

Onder andere de Amsterdamse jazzband New Cool Collective en de energieke band Broken Brass Ensemble maken deel uit van de line-up van BLOW!. Het defensieorkest Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) speelt op 6 juli samen met de gevierde Oostenrijkse percussionist Martin Grubinger. Het festival sluit af met een parade van top mars- en showbands in het centrum van de stad.

De organisatie heeft de afgelopen periode niet stilgezeten,’ zegt WMC-voorzitter Max Kousen. ‘Wij zijn aan de slag gegaan met een ambitieus nieuw team en hebben onze doelstellingen nogmaals tegen het licht gehouden, zoeken naar nieuwe wegen voor (internationale) samenwerkingen en verbanden. Tastbaar eerste resultaat hiervan is dat wij een samenwerkingsverband met het Oostenrijkse muziekfestival Woodstock der Blasmusik zijn aangegaan. Verder wilden wij meer zichtbaarheid voor WMC in tussenliggende jaren. BLOW! Is hiervan het eerste product We zijn hier allemaal bijzonder enthousiast over. De programmering op de markt organiseert WMC in samenwerking met VIE Event Group, bekend van het WMC Buitenfestival in 2017.’

‘Met BLOW! kiezen we voor een nieuw format waarin we de blaasmuziek in de breedte tonen: van het entertainment op de markt tot de symfonische blaasmuziek in het theater,’ zegt artistiek manager van WMC Björn Bus. ‘Ook educatie speelt een belangrijk rol in BLOW!. We organiseren een driedaagse internationale dirigentencursus waarin we begenadigde dirigenten van over de hele wereld uitnodigen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen onder leiding van gerenommeerde docenten. BLOW! staat voor verdieping en verbreding, maar zeker ook voor het feest van de muziek.’

Marktprogrammering

Op de vrijdag, zaterdag en zondag van het festival speelt een tiental bands op de markt. Onder andere de acht blazers van Broken Brass Ensemble, de swingende Valvetronic Brassband en feestband Wir Sind Spitze maken hun opwachting gedurende het festival. ‘We willen de positieve flow van het WMC Buitenfestival vasthouden,’ zegt Remco Mataar van VIE Event Group. ‘Met BLOW! zetten we een nieuw merk in de markt dat voortborduurt op de rijke historie van WMC, maar met een nieuwe uitstraling.’ De concerten op de markt zijn vrij toegankelijk. In de komende periode wordt de complete line-up bekend gemaakt.

Theater

Op donderdagavond organiseert WMC een concert met winnaars van de concertdivisie 2017. Onder andere Brassband Willebroek en Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel nemen deel aan dit openingsconcert van BLOW!. Op vrijdag speelt de Nederlandse jazzformatie New Cool Collective in het theater. De band heeft in de afgelopen 25 jaar naam gemaakt met hun zoektocht naar waardevolle cross-overs in de jazz en werkte daarbij samen met grootheden als Typhoon en Georgie Fame. Op zaterdag 6 juli staat de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) op het podium van het theater in Kerkrade. De KMKJWF staat voor de pauze onder leiding van aanstormde dirigeertalenten die deel hebben genomen aan de internationale dirigentencursus en na de pauze staat hun chefdirigent Tijmen Botma op de bok. Tevens heeft WMC, in samenwerking met Adams Muziekcentrale, meesterpercussionist Martin Grubinger als solist verbonden aan dit concert. De jonge Oostenrijkse slagwerkspecialist behoort tot de buitencategorie: hij geldt als een van de beste percussionisten ter wereld en zal zich na de pauze bij de KMKJWF voegen op het podium. Ook geeft hij voorafgaand aan het concert een gratis toegankelijke workshop.

Mars- en showparade

Op zondagmiddag sluit BLOW! af met een Street Parade dwars door het centrum van Kerkrade. Zo’n tien mars- en showbands, waaronder WMC-toppers K&G Leiden en Rijnmondband, trekken in een muzikale stoet door de stad. De parade eindigt op het Europaplein voor de Rodahal met een taptoe. De komende periode maken we bekend welke bands er nog meer aan de Street Parade en Taptoe deelnemen. Tevens wordt op een later moment de route bekend gemaakt.

Internationale dirigentencursus

Gedurende het BLOW!-weekend organiseert WMC een internationale dirigentencursus voor jonge, talentvolle dirigenten. Onder leiding van een tweetal gerenommeerde dirigenten – Jan Cober (NL) en Marc Heron (UK) – biedt WMC een driedaagse cursus in Kerkrade aan waarin cursisten de kans krijgen om hun vaardigheden en kennis aan te scherpen. De dirigenten leren en musiceren met de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) en het blazersensemble Helicon. De cursus biedt plek aan een zestal dirigenten die actief het Helicon Ensemble en de KMKJWF dirigeren. Voorts is er voor (student)dirigenten de mogelijkheid om passief deel te nemen aan de cursus. Drie geselecteerde cursisten dirigeren tot slot de KMKJWF tijdens het galaconcert op 6 juli.

Beleef Kerkrade

BLOW! by WMC Kerkrade past naadloos in de ambitie van gemeente Kerkrade om met kwalitatief hoogwaardige evenementen de stad te positioneren. ‘We kiezen er bewust voor om kritischer te zijn op de evenementen die we in de stad ontvangen. We zetten meer en meer in op kwaliteit, in plaats van op zoveel mogelijk evenementen en activiteiten. Dit hoogwaardige evenement past perfect in de doelstellingen die gemeente Kerkrade voor ogen heeft. BLOW! is Beleef Kerkrade in optima forma, een topklasse evenement,’ aldus Tim Weijers, wethouder Evenementen en Marketing. ‘Daarnaast past dit hoogwaardige evenement perfect binnen onze muziekcultuur. Als Klankstad kunnen we alleen maar enthousiast zijn over dit muziekspektakel. Het spreekt alle doelgroepen aan, van jong tot oud,’ vult wethouder Jo Schlangen (Cultuur) aan.

Partners